Η Δαιμονοποίηση της Επιχειρηματικότητας

Η Δαιμονοποίηση της Επιχειρηματικότητας

Γ

ενικά έχουμε μια τάση ως έθνος να βλέπουμε παντού δαίμονες και αγγέλους.

Έχουμε μια τάση να διχαζόμαστε για τα πάντα. Είναι κάποιος φτωχός και φουκαριάρης… «όπου φτωχός και η μοίρα». Είναι κάποιος πετυχημένος ή ανερχόμενος επιχειρηματίας… «ποιος ξέρει πως έβγαλε τα λεφτά;». Κάνει μεγάλα όνειρα «φαντασμένος» και «μεγαλοπιάνεται», δεν κάνει όνειρα «απλώς περαστικός από την ζωή». Είναι ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας τότε είναι κλέφτης και εν δυνάμει απατεώνας. Είναι δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος τότε είναι τεμπέλης που ζει για να τον πληρώνουν… Με τίποτα δεν είμαστε ευχαριστημένοι… Και φυσικά μιλάμε μόνο για όνειρα και επιχειρηματικότητα … χωρίς καν να αγγίζουμε τις πολιτικές αντιπαραθέσεις ή το ποδόσφαιρο. Εκεί να δείτε διχασμό και διχόνοιες…
Ως έθνος μας έχουν πάρει «χαμπάρι» και μας οδηγούν μεθοδικά στο «κάπου» εξυπηρετώντας σίγουρα μόνον τα δικά τους συμφέροντα. Το γνωστό «Διαίρει και Βασίλευε»

Ευτυχώς όμως δεν υπάρχει μόνο το άσπρο και το μαύρο. Όσες ανθρώπινες προσωπικότητες υπάρχουν τόσα είναι και τα διαφορετικά μοντέλα επιχειρηματικότητας. Διότι η επιχειρηματικότητα είμαστε εμείς οι ίδιοι και οι επιχειρήσεις μας είναι απλώς η αντανάκλαση της συμπεριφοράς μας προς το σύνολο.

Εάν θέλετε να δείτε τον πραγματικό χαρακτήρα ενός ανθρώπου τότε δώστε του εξουσία και δείτε τον πως συμπεριφέρεται.

Ένας άνθρωπος χωρίς ηθικές αξίες θα φτιάξει μια επιχείρηση με ημερομηνία λήξης που θα έχει σκοπό το κέρδος και μόνον αυτό. Ένας άνθρωπος χωρίς αρχές θα δημιουργήσει μια επιχείρηση που θα επιβιώνει χάρη στον αθέμιτο ανταγωνισμό και ένας επιχειρηματίας που έχει μάθει να εκμεταλλεύεται τον συνάνθρωπό του με άσχημο τρόπο σίγουρα θα εκμεταλλευτεί και τους πελάτες του ή το κράτος όταν θα φτιάξει μια επιχείρηση. Εάν ένας άνθρωπος έχει σαν στοιχείο του χαρακτήρα του να συγκεντρώνει ύλη και είναι κτητικός τότε σίγουρα σαν επιχειρηματίας θα συσσωρεύει πλούτο. Ο επιχειρηματίας που ως άνθρωπος είναι λάγνος και «επιδειξίας» σίγουρα μόλις πλουτίσει τα χαρακτηριστικά αυτά θα οξυνθούν πολύ…

Η επιχειρηματικότητα γίνεται δόλια εάν εμείς ως άνθρωποι είμαστε δόλιοι. Είναι καλή και κακή όσο καλοί και κακοί είναι οι άνθρωποι…

. Η επιχειρηματικότητα και ο πλούτος όταν παίρνει μορφή εξωστρεφή τότε μεγεθύνει τους απόκρυφους πόθους. Είναι προσοδοφόρα στο κοινωνικό σύνολό μόνο εάν εμείς είμαστε θετικά προσχωμένοι. Με άλλα λόγια, όλοι μας, όταν γίνουμε πλούσιοι και επιτυχημένοι μπορεί να απελευθερώσουμε δυνάμεις τους εαυτού μας που ίσως να μην γνωρίζαμε ότι έχουμε και να φουσκώσουμε από υπέρμετρο εγωισμό. Όταν όμως είμαστε μέσα μας γεμάτοι με αγάπη γι’ αυτό που κάνουμε και έχουμε πραγματικά να προσφέρουμε κάτι δημιουργικό μπορεί και να μην συμβεί αυτό. Σίγουρα όμως όλοι μας πρέπει να αποκτήσουμε μια ορθή επαγγελματική κουλτούρα.

Παρόμοιες αντιφάσεις συμβαίνουν παντού και συνέχεια… Το ίδιο συμβαίνει και με τους νέους που βρίσκονται μακριά από κάθε τι δημιουργικό και ασχολούνται με ανούσια έως και επικίνδυνα πράγματα. Που προοδεύουν μόνο στα γυμναστήρια, στα μπαρ και στις «κόντρες»… Και όμως αυτοί συνήθως γίνονται πρότυπα στις μικρές κοινωνίες που δραστηριοποιούνται και συνεχώς η δεξαμενή τους αναπληρώνετε. Ευτυχώς όμως είναι και οι άλλοι που δεν φωνάζουν, δεν πρωτοστατούν, δεν είναι εμπλεκόμενοι σε κομματικούς στρατούς και απλώς δημιουργούν. Δημιουργούν με το μυαλό, την φαντασία, τα χέρια… Που είναι δημιουργικοί, μελετηροί, με πολλές γόνιμες ασχολίες αλλά κανείς όμως δεν θέλει να τους ξέρει… Πρέπει οι νέοι μας και οι κοινωνία να εξέλθει από την εποχή τις μαγκιάς, του ψεύτικου και του φαίνεσθαι και να εισέλθει στην εποχή της ουσίας των πραγμάτων και των επιτευγμάτων.

Κατ’ επέκταση το ίδιο συμβαίνει εάν είσαι ιδιωτικός ή δημόσιος υπάλληλος κτλ. Εάν είσαι εργατικός φιλόδοξος και φιλομαθής θα προοδεύσεις εάν όχι θα σαμποτάρεις και θα διαβάλλεις τους πάντες για να αναρριχηθείς. Εάν είσαι άνθρωπος κενός από δημιουργικότητα, εμπαθείς και με παρωπίδες πίσω από ιδεολογικά προσχήματα που μισούν τα πάντα εκτός από τα δικά τους ιδανικά τότε θα συνεχίζεις να είσαι η μειονότητα που παράγει καθυστέρηση και οπισθοδρόμηση για όλη την κοινωνία.

Το να κατηγορείς την επιτυχημένη επιχειρηματικότητα στο σύνολο της είναι το ίδιο ρατσιστικό όπως το να δηλώνεις κατηγορηματικά ότι «ο μαύρος πρέπει να είναι φτωχός και ο λευκός πλούσιος»

Όσο λοιπόν «δαίμονας» είναι κανείς στην ζωή του άλλο τόσο «δαίμονας» θα είναι και σαν επιχειρηματίας ή ως επαγγελματίας. Δεν μπορεί να είναι κανείς «καλάγαθος» στην ζωή του και να μεταμορφωθεί σας «τέρας» όταν διευθύνει ή εργάζεται σε μια επιχείρηση… Έχει γεννηθεί ή εκπαιδευτεί για να γίνει το τέρας που είναι… Πρέπει η κοινωνία και η εκπαίδευση να παράγει καλούς, χρήσιμους και γόνιμους ανθρώπους που θα γίνουν οι μελλοντικοί επαγγελματίες που θα αναπαράγουν με την σειρά τους μια ορθή επαγγελματική κουλτούρα.

Τελικά όμως και όμως τι πιστεύουμε, τι προτιμάμε και τι θέλουμε μέσα μας; Την δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας ή την δαιμόνια επιχειρηματικότητα; Ή μήπως τελικά έχουμε μια κακή επιχειρηματική κουλτούρα που πρέπει πάσει θυσία να βελτιώσουμε;… «Το χρήμα πολλοί εμίσησαν, τη δόξα ουδείς!»…

Η ομάδα του BusinessCool εκφράζει τις προσωπικές της απόψεις

logo BusinessCool


Στόχος της Businesscool είναι να απελευθερώσει το δημιουργικό ταλέντο των εφήβων μέσα από βιωματικά σεμινάρια, την διασκέδαση και το παιχνίδι, να τους προσδώσει επαγγελματικές δεξιότητες και να εισάγει τις έννοιες της Καινοτομίας και της Επιχειρηματικότητας στην ζωή τους.

Leave a reply