Τα διδάγματα των εφήβων για το πως βλέπουν το μέλλον τους!

Τα διδάγματα των εφήβων για το πως βλέπουν το μέλλον τους!

Με αφορμή τα πρόσφατα βιωματικά σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού της ομάδας BusinessCool  θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας κάποια διδάγματα που μας έδωσαν οι έφηβοι για το πώς βλέπουν οι ίδιοι τον εαυτό τους και το μέλλον τους.

Καταρχήν μας είπαν ότι θέλουν οι γονείς τους και οι γύρω τους, να τους αντιμετωπίζουν ως ισότιμους ανθρώπους και να τους συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν  τρόπο. Για το λόγο αυτό, συχνά δυσκολεύονται να ανοιχτούν και να εκφράσουν τα θέλω τους και την άποψή τους, γιατί νοιώθουν ότι πάντα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τους ενήλικες. Θέλουν την αποδοχή μας για αυτό που είναι σήμερα και όχι για αυτό που θα θέλαμε να γίνουν αύριο.

Όταν οι έφηβοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, εκεί δηλαδή που νοιώθουν ότι τους αποδέχονται και δεν υπάρχει κίνδυνος αρνητικής κριτικής, εκφράζουν με θαυμαστή ευκολία ακόμη και τα πιο βαθιά συναισθήματά τους χωρίς φόβο, αναγνωρίζουν τις ιδιότητές τους, αυτά που τους αρέσουν, καθώς και τα στοιχεία του χαρακτήρα τους που θα ήθελαν να βελτιώσουν, ενώ παράλληλα βοηθούν και τους άλλους εφήβους στις αναζητήσεις τους, προσφέροντάς  τους ακριβή και εποικοδομητικά σχόλια.

Σε αυτή την περίοδο της ζωής τους δεν έχουν σαφή εικόνα της προσωπικότητάς τους, βοηθήστε τους να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, να χτίσουν την αυτοεκτίμησή τους και να βρουν πιθανόν κρυφές πτυχές και ταλέντα τους που θα τους ανοίξουν νέους ορίζοντες!

Οι έφηβοι όταν ανακαλύπτουν τις πραγματικές πηγές της ευχαρίστησης τους, μπορούν να αυτοπροδιορίσουν και να επαναπροσδιορίσουν τα ενδιαφέροντά τους και τους στόχους τους. Βοηθήστε τους να αναπτύξουν πολλά ενδιαφέροντα, ώστε να έχουν περισσότερες από μία επιλογές στην αναζήτηση του μελλοντικού επαγγέλματος.

Το κυριότερο, βοηθήστε τους να μάθουν το πώς να μαθαίνουν αλλά και να παραμένουν ευέλικτοι και ευπροσάρμοστοι στις συνεχίσεις εξελίξεις. Στη ζωή ενός σημερινού ανθρώπου η πιθανότητα να αλλάξει επάγγελμα είναι περισσότερες από 2-3 φορές στη ζωή του. Η προσωπικότητά μας όμως παραμένει σχεδόν η ίδια για ολόκληρη τη ζωή μας, έτσι εάν διαλέγουμε επαγγέλματα που ταιριάζουν στην προσωπικότητά μας αυξάνουμε τις πιθανότητες να εξασκούμε πάντα ένα επάγγελμα που μας ικανοποιεί.

Η καθημερινότητα για τους περισσότερους εφήβους είναι βαρετή έως πολύ βαρετή γιατί δεν τη συνδέουν με το μέλλον τους. Θεωρούν ότι απλώς πρέπει να περάσει αυτή η περίοδος και μετά θα απελευθερωθούν. Κάποιοι έφηβοι όμως βρίσκουν πάντα κάτι να τους ευχαριστεί ακόμα και στις πιο βαρετές καταστάσεις. Βοηθήστε τους να συνδέσουν αυτά που κάνουν σήμερα με το μέλλον που επιθυμούν για τα ίδια, βρίσκοντας ικανοποίηση σε καθετί που κάνουν! Χάνοντας το παρόν, χάνουν παράλληλα και  ένα μέρος του μέλλοντός τους.

Επιτρέψτε τους να αφιερώνουν κάποιο χρόνο στη χαλάρωση και στη διασκέδαση! Η συνεχής πίεση δεν βοηθά τη σκέψη τους, η οποία χρειάζεται να περιπλανηθεί και να χαλαρώσει για να μπορέσει να ονειρευτεί και να δημιουργήσει!

Μην ξεχνάτε ότι οι προτεραιότητές σας δεν συμπίπτουν με τις δικές τους, συναντήστε τους στη μέση της διαδρομής και συμφωνήστε να κάνετε μαζί τους κάτι διασκεδαστικό για να ενισχύσετε τους δεσμούς μαζί τους, σε λίγα χρόνια θα είναι ενήλικες και θα είναι μάλλον αργά.

Σε αντίθεση με αυτό που πιθανόν πιστεύετε σήμερα για τους εφήβους, έχουν όνειρα για το μέλλον τους, είτε μικρά, είτε μεσαία, είτε μεγάλα και ενίοτε πάρα πολύ μεγάλα! Απλώς δεν είναι σίγουροι για το πως θα βρουν το κατάλληλο μονοπάτι για να κατακτήσουν τα όνειρά τους, και εκεί είναι που θέλουν καθοδήγηση από τους γονείς τους, όχι να τους λέτε εσείς τι θα θέλατε να κάνουν. Το μέλλον του παιδιού σας μοιάζει με ένα γάντι, πρέπει να ταιριάζει στο ίδιο και όχι σε εσάς! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρετε αυτό, μέσω ειδικών, βιβλιογραφίας, αλλά το κυριότερο με το να ακούτε προσεκτικά τους εφήβους σας.

Το βασικό είναι να επιλέξουν οι έφηβοι ένα επάγγελμα που θα ικανοποιεί τις δικές τους ανάγκες και θα συμβαδίζει με την προσωπικότητά τους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα δαπανηθεί πολύς χρόνος και χρήματα και από εσάς και από τους ίδιους, για να ανακαλύψουν μετά από πολλά χρόνια, ότι αυτό που κάνουν είτε δεν τους γεμίζει, είτε δεν τους ταιριάζει, δημιουργώντας αρνητικά συναισθήματα επιβαρύνοντας όλες τις πτυχές της ζωής τους.

Μην προτρέπετε τους εφήβους σας να ακολουθήσουν ένα επάγγελμα μόνο και μόνο με γνώμονα τις χρηματικές απολαβές του.

Οι έφηβοι μας είπαν, ότι οι απολαβές δεν αποτελούν για αυτούς το κυριότερο κριτήριο επιλογής επαγγέλματος!

Ναι, θέλουν να αμείβονται για την εργασία τους, αλλά παράλληλα θέλουν να τους ικανοποιεί αυτό που κάνουν, να έχουν ισορροπία στη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια, να συλλέγουν νέες εμπειρίες, να είναι δημιουργικοί, να κάνουν κάτι χρήσιμο για την κοινωνία και τους συνανθρώπους  τους, να είναι ευτυχισμένοι. Επίσης δεν τους ενδιαφέρει η τοποθεσία εξάσκησης του επαγγέλματός τους, βοηθήστε τους να αποκτήσουν τα εφόδια εκείνα που θα τους επιτρέψουν να διαπρέψουν όπου κι αν βρίσκονται. Οι έφηβοι χρειάζονται φτερά να πετάξουν και όταν το κάνουν αυτό να είστε υπερήφανοι που αναθρέψατε έναν αυτόνομο, αυτάρκη και ανεξάρτητο άνθρωπο! Η ευτυχία του είναι και δική σας ευτυχία!

Τέλος, θα πρέπει να δίνετε πρώτοι εσείς το παράδειγμα για τον τρόπο που θα θέλατε να αντιμετωπίζουν τη ζωή οι έφηβοί σας. Κυνηγήστε τα όνειρα σας, διασκεδάστε με τη ζωή και ακολουθείστε τους στόχους σας, μόνο έτσι τα παιδιά σας θα έχουν ένα υγιές παράδειγμα προς μίμηση.

Έλενα Στάμου, BA, BSc, MA, MBA, Συνιδρύτρια BusinesCool

Leave a reply